Kako izabrati pravu boju tepiha

Izbor tepiha je danas ogroman, pa iz tog razloga nije lako izabrati pravi tepih za potrebe stana, dnevnih boravka i spavaćih soba. U moru tepiha treba izabrati stil tepiha, vrstu vlakna, kvalitet tepiha i boju. Boja je uvek najprimamljiviji deo, pa se kupci često nadju u nedooumici koju boju izabrati, da li će se baš ta uklopiti itd. Evo par saveta odakle početi kada su boje u pitanju:


Koju boju prvo izabrati – boju tepiha, posteljine ili nameštaja?

Sve boje nameštaja su bitne da budu uklopive, kako sobe ne bi izgledale kao circus ili suviše mračne. Stoga je prvi savet izabrati prvo boju velikog komada nameštaja. Na primer, ukoliko birate boje za dnevni boravak , preporučeno je da se prvo izabere boja sofe odnosno garniture. Zato što su mnoge sofe i kaučevi urađeni u samo par (tri ili četiri) boja, koje bi kasnije bilo teže uklapati ukoliko prvo na redu budu tepisi. Sve ovo ne važi ukoliko sami pravite nameštaj, kada ćete na raspolaganju možda imati veći dijapazon boja. Kada se odabere boja velikog komada nameštaja, u ovom slučaju sofe, tada na red dolaze tepisi i njihove boje.

Istu tehniku treba koristiti i kada su u pitanju druge sobe, bilo da je to spavaća ili dečija soba. Međutim, u ovim slučajevima postoji veći izbor. Pa tako tepisi neće biti poslednji na spisku. Sada možete izabrati prvo tepih, a zatim boju posteljine, kako su opcije za posteljine velike. Takođe veoma bitna stavka jeste da se u posteljine ne ulaže puno novca i da će se one češće i menjati, te i nije strašno ako u početnom odabiru pogrešite.

Neutralne boje za tepih

Sama reč neutralno znači da je lakše i uklopivo. Predlog je uvek izaberite neutralnu boju tepiha. Kao što je već napomenuto, tepisi se ne menjaju svaki mesec, pa je samim tim bolje jake boje birate za neke druge elemente, dekor , jastuke, zidne satove, slike i slično. Uostalom trend neutralne boje nikada neće izaći iz mode. Kako tepisi neutralnih boja ne bi izlgedali dosadno, savet je birati tepihe sa teksturama, reljefima, resicama Itd.

Berber tepisi

Berber tepisi poznatiji kao vuneni tepisi, čiji naziv dolazi sa bliskog istoka, veoma su popularni danas u svetu tepiha. Većina ljudi koristi izraz Berber za petljani stil tepiha. Mogu se proizvoditi u raznim ali su uglavnom pravljeni u neutralnim bojama. Ono što privlači Berber tepisima jeste njihov fleksibilan izgled, koji je veoma praktičan, ukoliko u stanu imate ljubimce ili malu decu, jer su odlični za kamufliranje fleka. Sve ono što se može pronaći na tepihu izmešu dva usisavanje, Berber tepisi odlično sakrivaju svaku prljavštinu između svojih zapletenih lanaca.

Neka vaš životni stil odredi boju tepiha

Vaš životni stil trebalo da bi da igra ključnu ulogu u odabiru boja ze tepih. Ukoliko sami ne možete da se odlučite za boje, osvrnite se oko sebe i razmisite šta je za vas najpraktičnije. Bez obzira na vaš tip ličnosti, ukoliko u domaćinstvu imate decu ili ljubice, za vas sigurno nije tepih bele boje. Ukoliko ne volite da previse gubite vreme na čišćenje doma, nije preporučljivo ni birati tepihe tamnijih tonova, jer oni jasno pokazuju prašinu, ali dobro sakrivaju mrlje. I na kraju, izaberite boju prema vašem ukusu mudro. Izaberite boju sa kojom ćete uživati svakoga dana i osećati se kao kod kuće.