TRI TAJNE SAVRŠENE BAŠTE U DVORIŠTU

Povezivanje sa prirodom i učestvovanje u rastu i razvoju biljaka i cveća čini da se osećamo dobro i da u sebi probudimo pravog baštovana odnosno baštovanku. Uspešnoj sezoni boravka na otvorenom i uživanja u čarima prirode u sopstvenom dvorištu prethodi vreme investirano u ideju o savršenom outdoor kutku ali i stvaranju istog. 

Edukacija o tome kako da stvorite svoj mali raj je od ključnog značaja. Pored toga potrebne su vam praktične ideje, ali i dobra volja. Kada svemu tome dodate malo ljubavi, strpljenja i energije dobićete ono o čemu ste sanjali. 

Ako ste se ikada pitali u čemu je tajna nečije savršene bašte mi vam u nastavku teksta otkrivano čak tri tajne koje vam mogu pomoći da i vi stvorite svoje savršeno mesto za uživanje. 

SUPSTRATI IMAJU KLJUČNU ULOGU ZA RAST I NAPREDAK SVAKE BILJKE 

Prolećna sezona idealno je vreme za nabavku sadnica i rasada cveća za vašu baštu u dvorištu. Ali, iako je to prvi zadatak na listi, ne znači i da je najvažniji. Da bi onome što smo kupili i što treba da zasadimo dali život, potrebno je da mu damo dobru osnovu, odnosno dom. Odabirom kvalitetnih i odgovarajućih supstrata povećavate uspešnost sadnje na maksimum. Supstrati, odnosno pažljivo pripremljena i izbalansirana zemlja za sadnju, ključna je za dalji napredak, rast i razvoj. 

Supstrati za sadnice su danas lako dostupan proizvod, ali bi bilo dobro da se pre kupovine informišete koji sastav bi najviše odgovarao biljkama i cveću za koje je namenjen. Kad na ovaj način pripremite osnovu za koren onda možete da se prebacite i na ideje o dekoraciji, ali i odabiru saksija ili mesta za sadnju. 

MALČ ZA BAŠTU SA DVOSTRUKOM FUNKCIJOM

Ako želite da sav trud i vreme koje ste uložili u sadnju i negu biljaka i cveća bude sa drugoročnim efektima onda koristite malč za baštu. Ovaj proizvod koji može biti napravljen od raznih prirodnih materijala daće završni pečat vašem radu i sačuvaće ga na duge staze. 

Malč za baštu je danas veoma dostupan proizvod i možete ga naći u skoro svakoj radnji koja se bavi prodajom cveća, rasada i sličnih proizvoda. Pored ove funkcionalne uloge u očuvanja biljke u smislu sprečavanja rasta korova i zadržavanja optimalne vlažnosti zemljišta u odnosu na sve vremenske prilike, malč za baštu ima i dekorativnu funkciju.

Dostupan bojeni malč za baštu pokazao se kao izuzetno koristan u dekorisanju prostora, a najzastupljeniji u praktičnoj primeni je crveni. Biće potrebno da ga povremeno obnavljate, ali će svakako smanjiti vreme koje je potrebno da kasnije provedete u održavanju uloženog truda (zalivanju i čupanju izraslog korova). Prirodni procesi koje se odvijaju čak i kod bojenog malča za baštu (koji uopšte ne šteti ni biljaka, ni čoveku, ni životinjama) veoma su korisni za koren biljke koji je ključan za ostatak rasta i razvoja. 

ULOŽITE VREME, LJUBAV I ENERGIJU I USPEH JE ZAGARANTOVAN

Bez dobre volje kojoj prethodi temeljna edukacija i informisanje nema uspeha i pored primene svih ostalih stavki. Ne zahteva svaka biljka i cvet isti tretman i jednake uslove. Zato je važno posvetiti se ovoj oblasti temeljno kako bi i uspeh bio zagarantovan. Sve savršene bašte nastale su iz nečije jake volje, uporonosti i ljubavi prema tom poslu koji je radio/la povećeno. A onda kada dođe vreme da uživate u čarima svog rada biće ponosni i srećni znajući da se i drugi dive vašem malom baštenskom carstvu.