Zašto otići na izlet u Budimpeštu?

Možda vam nije ni potreban razlog zbog kojeg bi posetili Budimpeštu. Možda je prosto sledeća na vašem popisu mesta koja želite da posetite. Ali za slučaj da se dvoumite koja prestonica bi mogla da bude sledeća, evo pet razloga zašto baš Budimpešta.

Kombi prevozom do Budimpešte

Da li ćete se odlučiti za kombi prevoz do Budimpešte, ili ćete putovati vozom zavisiće od par faktora. Mi vam možemo reći da je kombi prevoz do Budimpešte praktičnije rešenje, jer vam dolazi na kućni prag. Ukoliko putujete sa decom, ili starijim članovima vaše porodice, ovaj vid transporta zaista pomaže. Kombi prevoz do Budimpešte jeste skoro duplo skuplji nego voz,ali to je jedan od najčešćih argumenata protiv.  Pri tome većina nas  zanemaruje da ste ovom uslugom sebi obezbedili i prevoz koji vam je bio neophodan do železničke stanice u Beogradu, i od železničke stanice u Budimpešti, do vašeg smeštaja. Ukoliko putujete do mađarske prestonice samo da biste stigli do tamošnjeg aerodroma i putovali dalje, kombi prevoz do Budimpešte je rešenje za vas, jer će vas odvesti do aerodroma. Ušteda novca za taxi, ili nenošenje prtljaga po gradskom prevozu, nisu nebitni faktori, nakon višečasovnog putovanja, a koji govore u njihovu korist. Za kombi prevoz do Budimpešte radi i činjenica je skoro duplo brži prevoz nego što je voz, a o bezbednosti i privatnosti da ne pišemo. Ono što je na strani voza protiv kombi prevoza do Budimpešte, je za mnoge ipak cena, kao i osećaj avanture i ozbiljnog putovanja. U novim vozovima osećate se komforno, a istovremeno putujete baš onako kako su to vaši preci praktikovali.

Arhitektura

Mnogi putnici govore o lepoti Budimpešte koja bledi. Većini zgrada je potrebna restauracija, ili renoviranje, kako bi sijale originalnim sjajem. Više arhitektskih stilova je moguće sresti na ulicama ovog grada. Na primer, zgrada parlamenta je elegantni primer neo-gotskog stila, dok je budimpeštanski art nouveau primeri svedoče šarmu preokreta na prelasku između vekova.

Hrana i piće

Bilo da želite da probate lokalne specijalitete, ili da samo volite da jedete, Budimpešta je mesto gde se možete zaista gostiti za razumnu cifru novca. Ono što svi već znate je da treba probati gulaš i još obaveznije uživati u doboš torti. Takođe, ne smete zaboraviti na njihova vina. Palinka je voćna rakija, Mađari je obožavaju i proizvede u širokom dijapazonu ukusa. Ukoliko ipak preferirate vino, vaše nepce će izbor iz lokalnih vinarija koji možete probati po restoranima, pabovima  i vinskim barovima, učiniti srećnim i zauzetim.

Festivali

Broj festivala u Budimpešti tokom godine, zna da bude impozantan. Od festivala posvećenih hrani i piću, preko muzičkih festivala, kulturnih, filmskih… Letnji festival, ukoliko se odlučite za posetu tokom letnjih meseci, je značajna atrakcija, kao i božićna pijaca tokom poslednjeg meseca u godini.

Kupovina suvenira

Mađarska je vrlo uspešno uspela da kapitalizuje svoju kulturi ručnog rada i proizvodnje prelepih, šarenih, veselih, ručno rađenih tradicionalnih proizvoda. Mađarski vez je jedan od najpopularnijih suvenira koje možete kupiti. Sa svojim šarenim cvetovima na običnoj pozadini, predstavlja unikatni, ručni rad, i savršen je poklon. Mnogi turisti Mađarsku napuštaju sa torbama punim paprike, porcelana, marcipana, modnih dodataka (najčešće torbe i marame) i umetnički dizajniranog nakita.