Volite pivo? Naučite osnovne informacije o različitim vrstama

Pravljenje piva može da bude i nauka i zapravo i jeste. Mnogi pokušavaju da prave piva, ali im ne ide ili misle da im ide. Koliko puta vam se dogodilo da ste na nekom mestu, tačnije u pivnici probali pivo koje vam je preporučeno od strane konobara, ali od kojeg vam je kasnije bilo muka i niste mogli da spavate.

Da, mogima se to bar jednom desilo. Dakle, kada neki restorani, pivnice ili neki drugi ugostiteljski objekti prave svoje pivo, često se ne pridržavaju nekih uputstva, žele da to što pre završe i onda naravno da pivo nema dobar ukus, a vrlo često nam i „ne legne“ lepo. Ukoliko volite da pijete pivo onda treba da znate osnovnu podelu i naučite njegove karakteristike kako biste lakše izabrali najbolje pivo za vas.

Slad i druge sirovine za proizvodnju piva

Kada želite da probate neko specifično pivo, onda ćete ili otići u neki restoran za koji znate da to nudi, ili ćete otići u neki pub, pošto tamo obično ima raznoraznih piva ili ćete naravno otići u neku pivnicu, gde će biti atmosfera baš kakvu želite. Ono što je vrlo važno da kažemo jeste da nemaju svi kafići neka specifična piva i da su mnogi po tom pitanju vrlo monotoni, te treba malo i istražiti te pubove, kako biste našli svoj omiljeni pub i kako biste se tamo uvek vraćali kada vam se pije pivo. Elem, vratimo se na temu. U toku proizvodnje u neka piva se umesto slada stavlja nešto drugo. Pa zato imamo i kukuruzna piva, pšenična i ražana piva. Ova piva su specifičnog ukusa i pripremite se na taj ukus, ali to naravno neće biti ništa strašno ukoliko ste navikli da eksperimenišete.

Procenat alkohola – od 0,5 do 8%

I kada tražite piva sa većim procentom alkohola, onda ćete naravno ići na neka specifična mesta, jer opet u običnim kafićima sigurno nećete naleteti na ona malo jača piva. Dakle, piva mogu da imaju i do 8% alkhola i tu spadaju na primer ječemna  piva. Sva ona piva koja imaju od 3,5% do 5% alkohola su standardna piva i njih možete naći bilo gde. Zatim imamo i piva koja imaju manji procenat alkhola ili ga čak uopšte i nemaju i problem je takođe naći i ova piva, jer kao što smo rekli uglavnom su svi fokusirani na standardnu ponudu.

Lageri i ejlovi

Vrlo je verovatno da vam ovo ukoliko samo volite da pijete pivo, a da prethodno ništa niste znali o poviima, neće biti poznato. Ali ovo je podela piva prema načinu vrenja i ovde ima mnogi interesantnih podataka. Dakle, ejlovi imaju uglavnom veći procenat alkhola, ali nemaju penu i njihov ukus nije toliko intenzivan. Sa druge strane lageri se mnogo duže prave od ejlova i imaju i te kako specifičan, takoreći pun ukus, ali oni imaju manji procenat alkhola. Dobro je znati i da u lagere ne ide šećer. Naravno može da ide, ali ga ulavnom izbegavaju. Naravno ova podela može i malo dalje da se produbi i da se kaže da se za ejlove koristi kvasac koji vrši to vrenje na površini, a kod lagera je drugačije malo, pa se proces fermentacije vrši na dnu.

Izvor: Rustic Gastro Pub Beograd