Tepisi – trend koji ne izlazi iz mode

I kada je uređenje enterijera u pitanju glamur je u modi. Posebno se vodi računa kada je izbor tepiha u pitanju, jer se oni moraju uklopiti sa stilom samog enterijera.

A boja?

Da, da, boja je bitna. Nije isto kada se u stan koji je minimalistički opremljen unese tepih jarko crvene ili crne boje. Upravo se tepisi ovih boja najčešće biraju, a najviše se traže tepisi koji imaju bogate ukrase i cvetne motive. Ipak, ima i onih koji vode tradicionalne elemente na tepisima, jer ih oni podsećaju na neka prošla vremena.

Potrošači biraju vrstu materijala i boje u odnosu na enterijer, pa bi u stanove koji obiluju staklenim površinama najbolje bilo ubaciti crvene tepihe ili tepih bilo koje boje koja je u kontrastu od boja u enterijeru.

Za one koji više vole jake boje, onda je bolje da biraju upečatljive kontraste. Pruge, slova, kaligrafija ili tepisi sa geometrijskim oblicima uvek će biti u modi.

Od kojih materijala se prave tepisi?

Saloni tepiha su pravo mesto gde možete videti ove dekorativne elemente za dom koji su napravljeni od različitih materijala, kao što su pamuk, konoplja, lan, vuna i dr. Najvažnije grupe materijala jesu prirodni i sintetički. U salonima tepiha se mogu pronaći i modeli koji su napravljeni od dva različita materijala.

Najbolji su ručno napravljeni tepisi ili staze. Reč je o ručnom tkanju, a često se materijali kombinuju, pa se kupci radije odlučuju za materijale od vune i pamuka.

Ručno tkani tepisi su na ceni i svaki dobro opremljen salon tepiha ih ima u ponudi. Njihov vek trajanja je veoma dug, pa ne čudi što su i najskuplji. Ako se odlučite za neki takav modeli, sigurno nećete pogrešiti. Brojni dezeni, različite kombinacije boja i detalja privlači posebnu pažnju kupaca.

Mašinski izrađeni tepisi su povoljniji i uglavnom prvi izbor potrošača. Ima ih u svim bojama i sačinjeni su od različitih materijala.

Danas su sve popularniji čupavi tepisi i njih kupci posebno traže. Zanimljiv dekorativni element u enterijeru, ali i elegantan izgled čini da čupavi tepisi zauzimaju posebno mesto u mnogim domovima.

Sintetički vs. Pamučni tepisi

U Srbiji važi nepisano pravilo ako ne znaš šta je dobro, onda znaš šta je skupo.

Da li se i vi vodite ovom parolom kada idete u kupovinu?

Ipak, da se vratimo činjenicama.

U salonima tepiha mogu se pronaći sintetički i pamučni tepisi. U čemu je razlika?

Sintetički sadrže najlon ili propilen i to su antialergijski tepisi, a i lakši su za održavanje. Njihova cena je pristojna, pa ih kupci radije biraju.

Fleke sa pamučnih tepiha se teže skidaju, ali su veoma udobni i mekani.

Ako u nekoj prostoriji provodite mnogo vremena, onda bi najbolje bilo da kupite pamučni tepih. Daju poseban pečat enterijeru i uklapaju se svaki stil. A ako biste nešto drugačiji model, onda je najbolje rešenje za vas čupavi tepih. Mekan, udoban i veoma interesantan zauzeće posebno mesto u svakom domu.

Ako ipak ne volite staze, prostirke i tepihe, onda bi najbolje bilo da izaberete neki tanji tepih koji će imati više dekorativnu, nego praktičnu namenu.