Pločice umesto parketa u dnevnoj sobi? Dobra ideja ili ne?

Ideja postavljanja pločica u dnevnoj sobi umesto parketa javila se relativno skoro i došla u talasu novih trendova kada je u pitanju uređenje enterijera. Za ugradnju pločica u dnevnim sobama uglavnom se odlučuju oni koji žive u luksuznijim prostorima, te tako sebi mogu da priušte i te kako kvalitetne i dizajnerski savršene pločice. Da li se generalno može govoriti o ideji postavljanja pločica u dnevnoj sobi? Ne može, jer su ukusi različiti, ali se može govoriti o pojedinim apsektima.

Zašto želite umesto parketa da postavite pločice u dnevnoj sobi?

Da biste ustanovili da li je to dobra ideja ili ne, treba krenuti od pitanja da zbog čega želite da postavite pločice u dnevnoj sobi. Da li je to zato što želite da budete drugačiji, da se izdvajate, zato što želite da pratite trendove ili ste na nečijem primeru videli kako to savršeno izgleda?

Da li je možda vaš razlog taj što želite neke očigledne i ne tako svakidašnje promene u stanu? Ako želite pločice u dnevnoj boravku umesto parketa samo zato da bi se to nekome drugom dopalo ili da biste se po nečemu istakli, onda to i nije baš dobra ideja. Ukoliko želite pločice umesto parketa zato što se vama ta ideja jako dopada, onda nema mesta za dilemu.

Ipak, savetujemo da se pre te odluke dobro informišete o vrstama parketa, kao i o izboru i njegovoj ugradnji. Najkvalitetniji parket u Beogradu možete pogledati ovde.

Dobra ideja samo ako izaberete adekvatne pločice

Pločice za dnevnu sobu moraju da ispunjavaju malo više uslova. Pre svega po svom kvalitetu moraju značajno da se izdvajaju od pločica koje imate na primer u kupatilu ili kuhinji. Sa druge strane, one estetski moraju da izgledaju savršeno i da se uklapaju u vaš enterijer.

Na primer, parket se jako lako uklapa i na parket u dnevnoj sobi smo svi navikli. Naravno i kada birate parket potrebno je da obratite pažnju na neke sitnice, ali sa parketom je mnogo jednostavnije. Kod pločica je stvar malo drugačija. Vi svakako ne želite da te pločice izgledaju baš kao klasične pločice, već želite da one budu malo specifične.

Većina onih koji se odlučuju za pločice u dnevnoj sobi, biraju one pločice koje izgledaju kao parket. Mada, to i nema baš neku poentu, jer onda možete i parket izabrati. Ukoliko već želite pločice u dnevnoj sobi, onda se treba odlučiti na neku malo ekstravagantniju kombinaciju boja i dizajna.

Da li blede tokom vremena ili im se gubi sjaj?

Generalno se može reći da je parket boljeg kvaliteta i adekvatniji je za ovu vrstu prostorije. Ipak, to ne treba da vas zaustavi u vašoj nameri. Jednostavno je u ovom slučaju kvalitet najbitniji. Parket generalno može da traje dugi niz godina, a samo u retkim slučajevima može da izbledi. Kod pločica je specifična situacija, jer ukoliko ne izaberete one dobre, postoji mogućnost da izblede vremenom, da im se promeni boja, da se stvore određene fleke, koje se ne mogu skinuti i slično.

Da li hladnije zimi?

Svi oni koji imaju pločice u dnevnoj sobi nisu saglasni sa tim da je hladnije u toku zime. Ukoliko se prostorija greje, ni pločice nisu toliko hladne. Naravno, u odnosu na parket jesu, ali generalno gledajući i nisu baš. Tako da, ako vam je dilema usmerena na ovo pitanje, onda i ne treba da budete u dilemi, jer iskustva govore da pločice ne stvaraju i ne prave hladniju atmosferu u stanu.