Najčešći kvarovi na mobilnim telefonima i saveti kako da ih rešite

Iako smo svedoci neverovatnog tehnološkog razvoja u IT sektoru i softverima za komunikaciju, ne možemo a da ne primetimo kako su mali kvarovi na mobilnim telefonima i dalje frustrirajući problem.

Da li vam se desilo da vam se telefon naglo isključi ili ceo ekran iznenada zamrzne?

Ne brinite, većina deli muku sa vama.

S tim na umu, u ovom tekstu ćemo istražićemo najčešće kvarove na Xiaomi, Apple, Samsung i Huawei telefonima, ali i podeliti savete kako da ih rešite!

#1 Xiaomi telefoni – koje greške su najučestalije?

Jedan od najčešćih problema koji se javlja kod Xiaomi telefona je problem sa baterijom. Ukoliko primetite da se baterija brzo prazni, najbolje rešenje je da isključite pozadinsko osvetljenje ekrana, zatvorite aplikacije koje trenutno ne koristite i smanjite jačinu zvuka i osvetljenja. Takođe, redovno čistite memorijski prostor kako bi telefon radio brže i efikasnije.

Ukoliko se međutim stanje ne popravi nakon izvesnog vremena, ključno je da odnesete vaš uređaj u Xiaomi servis.

Drugi problem sa kojim se često susreću korisnici Xiaomi telefona je problem sa Wi-Fi vezom

Ako se Wi-Fi veza često prekida, najpre treba da proverite da li ste povezani sa ispravnom mrežom, kao i da isključite i ponovo uključite Wi-Fi funkciju na telefonu ili resetujete postavke mreže.

Ovaj problem je kompleksnije prirode, pa ukoliko se neprekidno ponavlja, potrebno je da se obratite vašem serviseru.

#2 iPhone telefoni – koji su najveći problemi?

Apple telefoni ili iPhone uređaji su poznati po svojoj pouzdanosti, ali se i kod njih javljaju određeni kvarovi. 

Jedan od najčešćih problema je problem sa punjenjem baterije. Ukoliko primetite da se baterija brzo prazni, možete probati da isključite nepotrebne funkcije kao što su Bluetooth i GPS, smanjite osvetljenje ekrana i smanjite broj obaveštenja koja dobijate.

Imajte na umu da prekomerna upotreba telefona dovodi do zagrevanja i crpi energiju. Ukoliko prethodan trik nije uradio posao, možete probati i sledeće stvari:

  • Uključite režim za štednju baterije – ova funkcija se nalazi u padajućem meniju i automatski će podesiti stavke tako da optimalno troše bateriju.
  • Ne koristite telefon dok se puni – izbegavajate da ulazite u aplikacije dok je vaš telefon na punjenju, jer tako “terate” telefon da (pre)više radi.
  • Zamenite procesor – pre ovog poduhvata je najbolja opcija da se prvo posavetujete sa stručnjakom i izvidite da li postoji mogućnost da se procesor popravi ili poboljša.

Drugi problem koji se javlja kod iPhone telefona je problem sa softverom. Ukoliko primetite da telefon usporava ili se često restartuje, najbolje rešenje je da ažurirate softver na najnoviju verziju ili da resetujete telefon na fabrička podešavanja.

#3 Najučestaliji bagovi na Samsung telefonu

Samsung telefoni su jedni od najpopularnijih telefona na srpskom tržištu, ali se i kod njih javljaju problemi. 

Korisnici najčešće prijavljuju problema je problem sa ekranom. Ukoliko primetite da ekran ne reaguje na dodir, najbolje rešenje je da restartujete telefon ili da izvršite fabrički reset.

Drugi problem koji se javlja kod Samsung telefona je sporo reagovanje

Razlog za sporo reagovanje može biti da je RAM memorija telefona preopterećena usled velikog broja datoteka. Stoga je potrebno da transferujete sve slike, video snimke i dokumenta na cloud.

Takođe, očistite svoju keš memoriju i uklonite fajlove/aplikacije koje generalno ne koristite (primera radi igrice koje ne igrate).

#4 Najčešći kvarovi na Huawei telefonima

Huawei telefoni su takođe popularni, ali se i kod njih mogu pojaviti određeni bagovi. Jedan od najučestalijih je svakako problem sa sporom Wi-Fi konekcijom. Možete isprobati istu tehniku kao što smo predložili sa Xiaomi uređajima, ali ukoliko ne vidite progres – potrebno je da odnesete telefon u vaš lokalni servis.

Drugi problem koji se javlja kod Huawei telefona je problem sa kamerom. Ukoliko primetite da slike nisu jasne ili da je kamera spora, najbolje rešenje je da očistite sočiva kamere i da proverite da li je softver kamere ažuriran na najnoviju verziju.

Ukoliko se suočite sa bilo kojim od ovih problema, najbolje rešenje je da prvo probate neke od osnovnih koraka koje smo naveli u tekstu. Ukoliko problem i dalje postoji, najbolje je da kontaktirate proizvođača ili da se obratite servisu.

Mobilni telefoni su neizostavni deo našeg života, ali se često susrećemo sa problemima koji mogu biti frustrirajući. 

Međutim, uz neke osnovne savete i korake, mnoge kvarove je moguće rešiti bez potrebe da se telefon šalje na servis ili da se kupuje novi telefon. Važno je redovno održavanje i čišćenje telefona kako bi se smanjila mogućnost kvarova i kako bi telefon radio efikasnije.

Nadamo se da vam je naš tekst bio koristan, koliko i praktičan, te da smo uspeli da vam pružimo odgovore na najučestalija pitanja u vezi sa kvarovima na mobilnim telefonima – pratite naš sajt za još relevantnih saveta.