Moderni slatkiši nezaobilazni na dečijim zabavama

Ništa čudno nije što se u današnje vreme mnoge mame utrkuju da naprave što interesantniji rođendan svom mališanom. Neke se tom prilikom trude da svoje kulinarsko umeće pokažu na najbolji mogući način, pa pripremaju razne đakonije svojoj deci i njihovim gostima, dok se druge odlučuju za mnogo jednostavniju varijantu. Izaberu igraonicu, plate i odlično se provedu sa svojim gostima, a pritom se uopšte ne umore.

Ipak, moramo priznati da nije lako ni roditeljima, ni mališanima… Proslava dečijeg rođendana se tretira kao veliki događaj, pa mu shodno tome i treba posvetiti adekvatnu pažnju.

Ranije je sve to bilo mnogo jednostavnije… ručak za familiju i prijatelje, obavezna torta za slavljenika i odabrani sitni kolači. A danas je sve mnogo drugačije… na trpezi se mogu naći i mini sendviči i mini pice za mališane, ali i mnoge druge đakonije, koje se pripremaju sa puno pažnje. Posebno se vodi računa da za svakog mališana bude i makar po jedan cake pops, ali i ostale slane i slatke atrakcije.

Slatkiši za decu

Naravno da se nećemo baviti slanim specijalitetima, kojima će mališani biti oduševljeni, jer je dobro poznato da većina njih veću pažnju obraća na slatkiše.

U tom smislu je nezaobilazan specijalitet na svakom dečijem rođendanu i takozvani kejk pops, zatim kap kejkovi, kao i mafini i ostali sitni kolači zanimljivog izgleda. Ovo su sve slatkiši koji su relativno skoro postali popularni kod nas, ali su zato sada obavezni na svakom rođendanu i svakom slatkom stolu. 

Deca različitog uzrasta se utrkuju da pojedu što više slatkiša, pa nije ni čudno što se njihovi roditelji trude da posebno za dečije rođendane imaju što veću ponudu sitnih kolača. Poslastičare takođe prate trendnove, pa danas ove kolače možete kupiti u skoro svakoj. Mi smo posetili Lav Cakes u Beogradu kako bismo saznali šta je do danas populatno i kakvi su to slatkiši.

Šta su mafini?

Jedna od omiljenih poslastica ne samo za decu, nego i za ljude različitog uzrasta su i mafini.

Pretpostavlja se da je ovaj biskvitni kolač nastao tokom 18 – og veka na području Sjedinjenih Američkih Država. Takođe postoje indicije i da pojam mafin potiče iz francuskog jezika, a da se odnosio na specijalnu vrstu mekanog hleba.

Bilo kako bilo, mafini su neizostavni sitni kolači na proslavama dečijih rođendana, ali i u mnogim drugim prilikama. Mogu se pripremati sa čokoladom i kakaom, ali i sa različitim vrstama voća, pa čak i postoji varijanta slanih mafina.

Šta su kap kejkovi?

Tek jedna od varijanti mafina su i takozvani kap kejkovi. Zapravo su u pitanju izuzetno mali mafini, koji su izrađeni sa različitim dodacima i tako aranžirani, da liče na tortu.

Moramo priznati da su oni zaista izuzetno atraktivni, posebno mališanima.

Šta su kejk popsi?

Najnovija atrakcija, kada su u pitanju sitni kolači za decu su i takozvani cake popsi.

Iako su se i ranije pripremali, od kada je knjiga američkog autora, koja je posvećena receptima za njihovu izradu, bila na samom vrhu liste „Njujork tajmsa“, a što se zbilo 2009. godine, kejk popsi doživljavaju ekspanziju u celom svetu.

U pitanju su, da tako kažemo lizalice, koje mogu biti izrađene od različitih materijala, a u većini slučajeva imaju glazuru od čokolade. Formiraju se potpuno isto kao i kuglice, koje se zatim stavljaju u korpice. Za razliku od njih, cake pops se stavlja na štapić i u tom smislu liči na čokoladnu lizalicu.

Obično se za njihovu izradu koristi specijalna masa, takozvana biskvitna, a zatim se pripremljene kuglice oblažu glazurom od čokolade i mrvicama u različitim bojama, zatim kokosom, te komadima lešnika i oraha i mnogim drugim sastojcima.

Često se navodi da su kejk popsi odličan način za uštedu, zato što se mogu pripremiti i od ostataka biskvitne torte. U principu je recept za njihovu izradu izuzetno jednostavan, a posebno je zanimljivo što u izradu možete uključiti i mališane, koji će sigurno biti oduševljeni činjenicom da su pripremili tako neobičan kolač.