Cvece

Kako da ukrasno cvece u vazi duže traje?

Cveće je divan poklon za sve specijalne prilike u životu a posebno za one trenutke između njih. Lep buket cveća može uveseliti svaki prostor i ostaviti dobar utisak. Bez obzira na to da li su to buketi cveca za rodjendan, cvetni aranžmani za godišnjicu, diplomiranje ili ste sami odabrali ukrasno cvece za vaš stočić za kafu, želećete da u njima uživate što duže.

Tužna istina je da sveže, rezano cveće ne traje večno. Srećom, postoje smernice i manje poznati trikovi koje možete iskoristiti kako biste osigurali dugovečnost vašeg cveća. Otkrivamo vam sve što treba da znate kako bi vaši najlepsi buketi cveca trajali duže u vazi.

Šest trikova da cveće traje duže

  • Prvi korak da vaše ukrasno cvece ostane duže sveže je sečenje stabljike. Jedna od najčešćih grešaka koje ljudi prave nakon što dobiju cveće je da zaborave da iseku stabljike. Koristite baštenske makaze da biste je skratili za 1-2 cm, i secite je pod uglom od 45 stepeni. Rezanje stabljika pod uglom omogućava da cvet bolje upija vodu jer onda ne leži ravno na dnu vaze. Nakon tok prvog skraćivanja, ponovite seckanje jednom na nekoliko dana.

  • Uklonite sve listove ispod linije vode. Ne samo da će vaš buket izgledati bolje, već će to sprečiti i rast bakterija. Neko cveće, kao što su ruže, imaju dva-tri sloja zaštitnih latica. Uklanjanjem njih omogućićete cvetu da se potpuno otvori. Nakon toga, svakodnevno proveravajte da li cveće ima uvele ili labave listove i latice kako biste izbegli širenje bakterija.

 

  • Nije važno da se vaš buket hidrira, već da to učinite pametno. Vaše ukrasno cvece neće trajati dugo bez vode, pogotovo kada se njihova stabljika iseče. Nakon izbora čiste vaze, napunite je vodom koja je na sobnoj temperaturi. Takođe je važno temeljno očistiti vazu i menjati vodu svaka dva do tri dana.

 

  • Vaše cveće će trajati duže u prostoriji sa nižom temperaturom. Izbegavajte da ih izlažete direktnoj sunčevoj svetlosti ili da ih stavljate u blizini aparata koji stvaraju toplotu. Takođe izbegnete područja kao što su otvoreni prozori, promaja, klime, ventilatori i izvori toplote jer to može uzrokovati da cveče brzo dehidrira. Takođe ne bi trebalo da stavljate svoj buket blizu voća jer proces sazrevanje voća oslobađa male količine gasova etilena. Ovaj gas bezopasan je ljude ali poguban za cveće i može smanjiti dugovečnost vašeg aranžmana.

 

  • Napravite miks koji će da hrani vaše ukrasno cvece u vazi. Pomešajte 2 kašike jabukovog sirćeta sa 2 kašike belog šećera i dodajte ovu smešu u vodu. Ovu smešu dodajte u vodu svaki put kada je promenite.

Isprobajte ovih šest saveta kada vam sledeći put stignu najlepsi buketi cveca na poklon, osetićete se dobro kada učinite da oni dugo traju.

Prodaja cveca na klik – cvecara online

dunjin cvetNe zaboravite da ove trikove podelite i sa osobom kojoj možda vi poklanjate cvece. A ako su vam potrebni buketi cveca za rodjendan, godišnjicu, diplomiranje ili želite da ih poklonite bez posebnog povoda (ovakvi su najbolji!), posetite Dunjin cvet. Prodaja cveca moguca je i putem interneta a ova cvecara online ima veliki izbor cveća za baš sve prilike!