Kako da najlakše pokvarite odnos sa nekom osobom?

Sigurno se pitate zašto biste uopšte kvarili odnos sa bilo kim, ali ne brinite, samo se šalimo! Naravno da na podržavamo ideju da sa nekim budete u lošim odnosima, naročito ukoliko ste bili bliski, samo smo želeli da naglasimo nekoliko načina na koje to ipak možete da postignete, svesno ili nesvesno, kako biste znali da izbegavate takva ponašanja.

Dakle, šta je to što ljude najviše vređa i čime ih lako možete oterati od sebe? Uglavnom, kod svih “radi” isto, a to su nepoštovanje, nepoverenje, svađe, spletke, ogovaranja, a na listu slobodno možete da dodate i druge stavke, iz ličnog iskustva.

Nepoštovanje

Da, ljudi su različiti koliko kod delovali isto ili pripadali istoj masi. Svako je pojedinac za sebe i svako ima određena interesovanja, ono što voli i u šta veruje. Svako ima svoj karakter, svoje osobine, i svako je sklop ličnosti za sebe. Poenta i jeste da smo različiti i da se onda tako različiti međusobno pronalazimo, spajamo i stvaramo zajednice – prijateljske, poslovne ili partnerske koje će biti savršeni skup naših posebnosti. Upravo zato je važno da ljude poštujemo takve kakvi jesu, da ih prihvatimo takve kakve jesu, da ne osuđujemo njihove izbore i da ih ne odbacujemo zbog njihovih interesovanja, želja i potreba. Svaki čovek zaslužuje poštovanje zbog onoga što jeste i poštovanje jeste temelj najvećeg broja međuljudskih odnosa. Ako želite nekoga da oterate od sebe, samo ga nemojte poštovati i on će posle nekog vremena, čim to uvidi, sam otići. Vi ste dovoljno uradili…

Nepoverenje

Druga važna stvar na kojoj se temelje međuljudski odnosi jeste poverenje. To je nešto što nam možda čak i više nedostaje u odnosu na poštovanje. Nekako, navikli smo da ne verujemo nikome. Pa samo pogledajte koliko su prisluškivači postali popularni i traženi! Prisluškivače koriste svi – šefovi da kontrolišu zaposlene, supružnici da kontrolišu jedno drugo, roditelji da kontrolišu decu… Prisluškivači su postali sastavni deo gotovo svakog odnosa i to sa potpunom svesti osobe koja prisluškuje da na taj način ne samo da narušava privatnost osobe koju prisluškuje, već i same zakone o zaštiti poverljivih informacija i ličnih podataka. Srećom, tu su i ometači zahvaljujući kojima osoba može da spreči prisluškivanje ukoliko na to sumnja, a upravo su ometači druga popularna “spravica” koja je u današnje vreme tražena i korišćena, a kada je u pitanju ometač signala cena nije važna. Uglavnom, bilo koji oblik nepoverenja (sa ili bez prisluškivača i ometača) otkrije se pre ili kasnije, a tada je sam odnos već dovoljno izgubio da bi mogao i dalje da se održava kao da se ništa nije ni desilo. Ne radite to. Ili verujte, ili nemojte ni ulaziti u tu priču.

Spletke

Kao i prisluškivanje, i spletkarenje i ogovaranje su stvari koje se dešavaju iza nečijih leđa, koje su jako ružne i kojima narušavate svoj odnos sa drugom osobom. Pritom, ovakvo ponašanje najviše govori o vama, a ne o toj drugoj osobi. Nikad se ne zna kada vaše spletke mogu da dođu do te osobe, da ona sve sazna i sama od iz vašeg života. Zato, ako nemate šta lepo reći – bolje ćutite, a ako vam ta osoba već ne prija – nemojte se družiti sa njom. Bolje je okončati odnos fer i korektno, nego se služiti spletkama i lažima i na taj način ne samo prekinuti kontak, već i stvoriti o sebi jako ružnu sliku koja se teško briše i menja.